Proef ‘Betalen, boekhouden en belastingaangifte doen in één’ succesvol afgerond

 In Algemeen, Nieuws, Persberichten

De Belastingdienst begon eind 2017 met verschillende softwareleveranciers de proef ‘Betalen, boekhouden en belastingaangifte doen in één’ (BBB). Het doel van de proef was om te toetsen of zzp’ers meer gemak en zekerheid ervaren bij het gebruik van een online boekhoudapplicatie voor het voeren van de administratie en indienen van de aangifte. 

De proef is inmiddels succesvol afgerond. De werving van zzp-ers die mee willen doen is dus gestopt. De proef en de laatste gebruikersonderzoeken lopen door tot en met november 2019. Het was een intensief traject in samenwerking met de verschillende softwareleveranciers en de Belastingdienst.

Ervaringen
De resultaten van de proef zijn veelbelovend, met name als het gaat om de ontwikkelde oplossing betalen middels ideal en een directe flow voor het indienen van de BTW aangifte middels een gecertificeerde online boekhoudapplicatie. ‘Pilotdeelnemers lieten weten dat ze de integratie van boekhouden, aangifte en betalen, overzichtelijk, duidelijk en gebruikersvriendelijk vinden. Een ondernemer meldt: ‘Ik zou het prettig vinden als er een vervolg is van de proef. Ik zou graag op deze manier willen blijven werken.’ zegt Wessel van Ee, projectmanager bij de Belastingdienst.

Vervolgacties
Van Ee: ‘We hebben de bevestiging gekregen die we zochten. We wilden beproeven hoe de zzp’er de integratie van verschillende belastingzaken ervaart. We hebben door de samenwerking echt een stap voorwaarts gezet op het gebied van het gemakkelijker doen van de aangifte en de betaling vanuit het boekhoudapplicatie . In de doorontwikkeling, richten we ons op mogelijkheden voor de zzp’er om vooral de onbewuste fouten te voorkomen. Ook is het doel om de zzp’er meer inzicht te geven in zijn eigen financiële en fiscale situatie. De komende tijd gaan we onderzoeken hoe een proef voor de aangifte inkomstenbelasting kan worden vormgegeven, we richten ons hier met name op het zakelijke deel van de aangifte. Daarmee hebben we nu een mooi begin gemaakt.’

Proef BBB gaat door, er worden nu stappen gezet om te kijken wat de mogelijkheden zijn om oplossingen te realiseren voor het zakelijke deel van de aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers. Hierbij is de intensieve samenwerking tussen de softwareleveranciers, Zeker-OnLine en de Belastingdienst wederom cruciaal.

Deel dit artikel:

twitterlinkedinmail
Recente berichten