Flexkids eerste applicatie voor kinderopvang met keurmerk Zeker-OnLine

 In Nieuws, Persberichten

Flexkids is vanaf vandaag trotse bezitter van het keurmerk Zeker-OnLine. Flexkids is hiermee de eerste applicatie voor kinderopvang die het keurmerk ontvangt. Organisaties als Flexkids onderkennen het grote belang van veiligheid en privacy van online applicaties.

De veiligheid en privacy van online diensten is een hygiëne factor, een basisvoorwaarde om een onlinedienst te mogen aanbieden. Flexkids legt hierover jaarlijks verantwoording af middels het keurmerk. Als een organisatie werkt met data die betrekking heeft op kinderen, dan wil je dat het goed geregeld is. Het keurmerk geeft afnemers van de applicatie deze zekerheid.

Keurmerk Zeker-OnLine
Vertrouwen is een kernwaarde in relaties dus ook tussen online-gebruikers en aanbieders. Gebruikers willen niets liever dan de gekozen software-leverancier vertrouwen. Maar wanneer is een online dienst veilig en betrouwbaar? Waar kun je dat aan zien? Op basis van een duidelijk openbaar normenkader en externe onafhankelijke controle op het naleven van dit normenkader stelt het keurmerk Zeker-OnLine de betrouwbaarheid vast alvorens het keurmerk uit te reiken.

Het normenkader bevat ruim 200 normen waarop de applicatie wordt gecontroleerd met name gericht op het voldoen aan de privacy wetgeving, beveiliging, beschikbaarheid van de applicatie en continuïteit. Voor Flexkids zijn daarnaast ook specifieke normen opgesteld, zoals de juistheid en volledigheid van de facturatie-gegevens die aan de Belastingdienst worden doorgegeven. Dit is een belangrijke basis voor de berekening van de toeslagen.

‘Organisaties als Flexkids onderkennen het grote belang van veiligheid en privacy van online diensten. Gebruikers gaan er heel makkelijk vanuit dat het wel goed zal zijn en daar schuilt juist het gevaar in,’ vertelt Bert Tuinsma bestuursvoorzitter van de stichting Zeker-OnLine.

Flexkids
Bij een applicatie als Flexkids is het bijzondere dat de data van kinderen en ouders wordt opgeslagen maar dat deze kinderen of de ouders niet de gebruikers of de klanten zijn. Door het keurmerk is het nu echter ook voor de ouders duidelijk dat Flexkids voldoet aan de normen voor veiligheid en dat zorgvuldig met hun persoonsgegevens wordt omgegaan.

Flexkids besteedt veel aandacht aan beveiliging en vinden dat gebruikers moeten kunnen vaststellen dat een applicatie aan bepaalde normen voldoet. Goed beveiligde software is van cruciaal belang.

Martin Vollaard, manager klantcontact en verantwoordelijke voor het project Zeker-OnLine geeft aan dat naast betrouwbaarheid van de processen in de software, ook de digitale veiligheid van de persoonsgegevens belangrijk zijn voor kinderopvangorganisaties en ouders. ‘Om dit te realiseren moeten al onze processen kloppen en functioneren. Dit wordt jaarlijks getoetst. Het keurmerk Zeker-OnLine is een breed normenkader dat verder gaat dan alleen informatiebeveiliging en we zijn er dan, terecht trots op dat Flexkids het keurmerk in ontvangst heeft mogen nemen.’

Deel dit artikel:

twitterlinkedinmail
Recente berichten