De eerste stappen naar een Europese cybersecurity certificering zijn afgerond

 In Nieuws, Persberichten

In maart is de nieuwe Europese Cybersecurity Act door het Europees Parlement goedgekeurd. Voor de zomer zal deze wet gepubliceerd worden waarna hij 20 dagen later van kracht wordt. In deze wet is een raamwerk opgenomen voor cybersecurity certificering. Dit moet leiden tot het afgeven van Europese Cybersecurity certificaten voor IT producten, services en processen. Voor ieder type certificaat zal een schema worden opgesteld door ENISA en vastgesteld door de Europese Commissie. Het eerste schema dat zal worden opgesteld heeft betrekking op cloud computing.

Op verzoek van de Europese Commissie heeft een internationale groep stakeholders zich de afgelopen anderhalf jaar gebogen over hoe dit schema eruit moet zien: welke normen moeten er worden gehanteerd en hoe moet dit getoetst worden. NOREA en Zeker-OnLine hebben als lid van deze stakeholder groep hieraan meegewerkt.

Op 12 juni zullen de resultaten gepresenteerd worden tijdens de EU Digital Single Market (DSM) Cloud Stakeholders Meeting in het Crowne Plaza hotel in Hoofddorp (Schiphol-Rijk). Laat je bijpraten door deze stakeholders en vertegenwoordigers van de Europese Commissie over de ontwikkelingen van de nieuwe Cybersecurity Act en de Europese certificering voor clouddiensten. Tevens zullen tijdens de bijeenkomst de resultaten van een andere EU-werkgroep gepresenteerd worden die zich bezig houdt met de ontwikkeling van een gedragscode voor Switching  en Portability (SWIPO). Of te wel ervoor zorgen dat een gebruiker op eenvoudige wijze kan overstappen van de ene leverancier naar de andere zonder dat hij te maken krijgt met zaken als vendor lock-in. Een zeer relevant onderwerp in een tijd waarin informatie technologie wordt aangeschaft in de vorm van services in de plaats van hard- en software.

Benieuwd naar de contouren van dit schema, welke normen relevant zijn en op welke wijze verantwoording afgelegd gaat worden? Dan is dit de kans! Deelname aan deze public day is gratis. Meer informatie en aanmelden kan via https://www.eventbrite.co.uk/e/eu-digital-single-market-industry-strategy-and-roadmap-for-the-future-tickets-61035269133. Het gehele programma is in het Engels en te vinden op de website van Zeker-OnLine.

Deel dit artikel:

twitterlinkedinmail
Recente berichten