Eerste resultaten van de pilot met de Belastingdienst

 In Algemeen, Persberichten

UTRECHT – De Belastingdienst is eerder een proef gestart met softwareaanbieders en het keurmerk Zeker-OnLine (ZOL). Het doel daarbij is om vast te stellen of zzp’ers meer gemak ervaren, met een integrale oplossing voor aangiftes en betalingen in gecertificeerde online boekhoudpakketten.

De softwareleveranciers van ZOL-gecertificeerde applicaties hebben in samenwerking met de Belastingdienst voor zzp’ers, de activiteiten: boekhouden, btw-aangifte doen en betalen als een logische reeks aan elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid voor een automatisch vooringevulde btw-aangifte uit de applicatie die direct betaalt kan worden middels iDEAL en ingestuurd kan worden naar de Belastingdienst. 

Veelbelovende start
Het afgelopen kwartaal hebben ruim 400 zzp’ers meegedaan aan de proef. Door de goede ervaringen in het eerste kwartaal is besloten om de koppeling van boekhouden, btw-aangifte doen en het betalen met iDEAL beschikbaar te stellen voor alle klanten van de deelnemende softwareleveranciers Asperion, Reeleezee, Yuki en Informer. Voor accountants en administratiekantoren die gebruik maken van de applicaties van de deelnemende softwareleveranciers wordt ook onderzocht hoe zij deze koppelingen praktisch kunnen aanbieden aan de eigen klanten. 

Wat zeiden zzp’ers over de pilot?
Uit de enquêtes met zzp’ers zijn de volgende positieve ervaringen en opmerkingen naar voren gekomen: 

  • Niet meer overtypen van betalingskenmerken is gemakkelijk en voorkomt fouten. 
  • Snelle duidelijkheid of de aangifte is binnengekomen bij de Belastingdienst door directe terugkoppeling. 
  • Snelle indiening van de aangifte en betaling dan men eerder verwachte. 

Proef ‘Boekhouden, belastingaangifte doen en betalen in één’ – loopt door.
De duur van deze pilot is 2 jaar, in deze tijd worden er meer functionaliteiten ontwikkeld die getest kunnen worden door deelnemende zzp’ers. Het doel van de pilot is het faciliteren van zzp’ers bij het doen van de belastingaangifte. De softwareaanbieders en Belastingdienst zijn nog steeds op zoek naar zzp’ers, die mee willen doen. 

De Belastingdienst kijkt niet mee in applicatie of boekhouding, alleen je aangifte- en betalingsgegevens worden verstuurd. Zzp’ers worden ook niet extra gecontroleerd.

Bekijk voor meer informatie en/of meld je aan via de aanmeldpagina op de site van het keurmerk Zeker-OnLine.

Deel dit artikel:

twitterlinkedinmail
Lees ook eens deze: